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June 13, 2023 

 

Mr. Mark Sawyer 

Marine Compliance Alliance 

6551 State Route 440 

Hickory, KY 42051 

 

Dear Mr. Sawyer: 

This is in response to your letter of October 11, 2022, making recommendations that your 

organization believes would clarify existing policy on the qualification of designated examiners.  

You were concerned that the current policies were confusing and, in some instances, may 

exceed the regulatory requirements.  Based upon your input, my staff reviewed our published 

policies regarding the qualification of designated examiners as well as the regulatory history of 

those requirements.  Based upon this review, we agree that our policies require further 

clarification and may have been interpreted incorrectly.  We intend to update our published 

policies in this area, but for the benefit of your members, we provide the following policy 

clarifications. 

As you know, the qualification requirements for a designated examiner are found in Title 46 

Code of Federal Regulations (CFR) section 10.405(b).  There are three requirements, I will 

address each of them in turn. 

First is the requirement that the applicant must establish that they have either “experience, 

training, or instruction in assessment techniques on towing vessels.”  46 CFR 10.405(b)(1).  

Section 10.405(c) describes some of the documentary evidence that is acceptable.  This is not an 

exclusive list; other evidence may be accepted.  

Experience must include evaluating competence or effectiveness of training. This may include: 

i) any documentary evidence of work as an instructor or assessor, in any field; 

ii) any documentary evidence of supervising onboard training or drills; or  

iii) documentation showing the applicant has experience assessing junior mates or pilots as 

part of a program run by a company for training apprentice mates (steersman), or as 

part of a safety management system. This experience may also include conducting 

STCW assessments.  

The documentation to be submitted to fulfill the above three options may be letters from the 

company, evidence of employment as an instructor or assessor, evidence of being listed on a 

completed TOAR, or other documentation provided by the company. 
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For training or instruction, it must include some form of education in evaluating competence, 

through formal training or informal training.  This may include: 

i) Documentary evidence from company training in assessment techniques. This may be 

training in conducting performance evaluations.  

ii) Documentary evidence of successful completion from an “assessor training” course, 

which includes formal instruction in techniques of observation and assessment.  

There is no need for the NMC to require specific contents of the training in evaluation of 

competence submitted to fulfill the above two options. 

The second requirement is that a mariner has “qualifications on towing vessels in the task for 

which the assessment is being conducted.”  46 CFR 10.405(b)(2).  The following will be 

considered qualified to conduct assessments for endorsements for the route being sought by the 

designated examiner: 

i) A mariner holding master of towing vessels endorsement; 

ii) a mate of towing vessel endorsement, with at least 12 months of service on towing 

vessels; or 

iii) a master of self-propelled vessels of more than 200 GRT while holding a completed 

TOAR, with at least 12 months of service on towing vessels. 

iv) A mariner who has held one of the endorsements listed in i) – iii) of this paragraph will 

be considered qualified if their MMC has been expired no more than 5 years. 

Towing vessel endorsements with limitations or restrictions would not qualify unless the 

applicant can demonstrate that the task being assessed is not related or impacted by the 

limitation or restriction. 

The third requirement is that the applicant possesses a “level of endorsement on towing vessels, 

or other professional credential, which provides proof that he or she has attained a level of 

qualification equal or superior to the relevant level of knowledge, skills, and abilities described 

in the training objective.” 46 CFR 10.405(b)(3). This requirement is met by an applicant 

holding or having held one of the merchant mariner credentials listed above.   

If you have any additional questions or comments please contact my staff at 

MMCPolicy@USCG.mil. 

Sincerely, 

 

 

M. Medina 

Chief, Office of Merchant Mariner Credentialing 

U.S. Coast Guard 

 

Copy:  National Maritime Center 
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